~Pengikut Jaijina~

Tuesday, December 28, 2010

period ketika pregnant? adekah?

hari ni baru tuan tanah dapat bersiaran..
maklomlah, tuan tanah sudah mula mengalami fening² lalat lahh..

tetapi ape yg memuskilan tuan tanah, beliau adalah di datangi auntie rossie lah..cane tu?!

kisahnye begini..
sabtu & ahad tuan tanah telah bercuti-cuti ke langkawi..
tak sador diri yg diri ini pembawakan ken..
angkut beg berat², naik feri, turun feri, naik kete yg macam sardin tuh (cer bayangkan seat belakang 4 org, degan pangku echa lagi), jalan sane, jalan sini..

then, ahad pepagi tu tetiba aku rase macam period jek..sbb seblom tu dah rase sakit² pinggang yg hamat..sekali cek, zasssssss, bleeding..
aku igt mmg sungguh dah aku bleeding..
seninnya barulah aku gi cek kat kenek panel..
scan punye scan doc cakap "masih ada lagi"..alhamdulillah..
skang ni je cume tuan tanah sudah mula alami akan muntah²..

sesapa penah alami kekdah sebegini ketika pregnant?
silelah kongsikan cerita dan pengalaman anda or tips² anda..
soklan pertama yg aku nak tnye, adekah kekdah sebegini berbahaya?!


25 yang comei lotte:

cik dah ganu kiter said... [Reply]

next taim berhati2 yek..sah2 x igt diri berbadan dua..seronok punyer psl holiday..

jaga diri molek2 deh..

NurSolehah said... [Reply]

Sy xtahu :(

Tp.. semoga semuanya selamt k :)
InsyaALLAH, amin.

[-suziey-] said... [Reply]

tu bkn period tp bleeding sbb buat keje berat tu..seb bek xgugur..jgn angkt berat2 sgt n aktif sgt..klu jenis rahim xkuat mmg bole gugur..luckily awk ok..next time carefull..

KizZ said... [Reply]

Ciannya angkat beg sorang2 time pregnant..

Um..Kiz doakan sis okay..

Jom skodeng,
Kuasa Seorang Wanita

chugie said... [Reply]

huhu.. x penah lah yang!

tp penah dengar cite camni je.. hope semuanya dalam keadaan baik ye. buat ms ni jangan lah angkat barang2 berat k! bahaya tu.

Dilla Ady said... [Reply]

tak penah lagi kena camtu..

tp rasenye mungkin sbb rina wat keja-keja berat kot..

bykkan rest eh?

Fieza79 said... [Reply]

Rina...tokleh angkat berat2 arr...rileks dulu...hmpir2 dh tuu..kangg nyesal..

LYaFRINA said... [Reply]

sama mcm aku...

mybe mu blh baca n3 ni:-

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2009/11/cerah-yang-gelap.html

**ada org..2-3 bln pertama petnant akan period..

LYaFRINA said... [Reply]

kalo bab bleeding pon.. ada aku alami masa pregnantkan asya dulu, sbb keadaan aku.. sbnarnya, kalo bleeding bkn sbb period, tu kna betul2 berhati-hati & better k hosp direct..jgn g klinik swasta.. sbb kt xtau apa y berlaku kat baby @ keadaan kita.

MamaYatie said... [Reply]

rina..seb baik tak jadi pape..mmg bleeding tur..mcm kata suziey,sbb terlalu aktif & penat..kena hati2 lepas ni..pernah kena juga masa pegnant angah..sbbnya pindah opis angkat brg & duk turun naik floor 3-lif rosak..

Atia Adina said... [Reply]

ish....mebahaya tu....banyakkan berehat....jaga diri & baby

A.I said... [Reply]

akak penah kene gini ms peknen anak no. 3. threatened abortion. bleeding smp 4-5 bln. so, doc kasi mkn ubat duphaston (kuat rahim) smp 4 bln tu. takleh wat keje berat2 tau. bahaya kt baby. masa memula kene dulu angkat pinggan seketoi pon doc x kasi. kene baringgg je sbb ms tu baru peknen 2bln. baby x kuat lg, takut dia keluar. sib bek la si BB tu sihat & selamat diberanakkan :) hehe.. kau take care k..

ainazliena said... [Reply]

1stly nk wish tahniah dulu..take care ye..smoga slamat smpai bby kuar..pil asid folic jgn luper mkn..wpun memualkan..

Rizziela said... [Reply]

Tahniah...seiring lagi kita :D

Ada gak orang yg peod waktu pregnant..tp saya x pernah lah...

Yg penting lepas ni jangan lagi buat benda2 berat yer...pastikan semuanya selamat..Insyallah...

alyyani said... [Reply]

ke langkawi ke rina. patut la sepi. sebab banyak bejalan then angkat berat ke sana sini lagi tu yg ada kua brownish tu. kena jara diri la ye nak2 awal2 trimester ni. :)

Sidratul Muntaha said... [Reply]

keje berat kot?
takpun nihaa..
bunting pelanduk.

Adyshariz said... [Reply]

bleeading tu..kene extra take care.. rehat secukupnya tau..

mamalieyna said... [Reply]

waaa tahniah! lmbt lak kak eina tau! alaa...pepun take care ye..jga betul2x..jgn wt kerja berat! tahniah! tumpang happy nih!

Sricahaya said... [Reply]

kena hati2 sekarang..takut bleeding lagi..

mama_umar_maryam said... [Reply]

mmg ade sesetengah org bleeding time preknen, tp kes ko ni mayb sbb penat sgt kot..angkat berat2 lg..jg diri k..

Fieza said... [Reply]

Fiza hari tue pun ader gak kuar dark brown macam tue tapi tak bleeding la..pas tue tak der dah..take care k

~aSHa~ said... [Reply]

ermmm pernah ada pengalaman yg mana? muntah2? owh mmg ada..tak selera makan seme bagai..

pengalaman yg kedua spt yg rina alami tu..pun ada sy pernah terkena...ermmm doktor ada kata sbb...ehehehehehe sbb kes 'bersama' kot...kot la....

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply]

ada jupe.mak mertua aii lah=)dia kata masa ngandungkan anak dia yang last dah 5 bulan datang period rupanya dia ngandung dah 5 bulan..huhu pastu baru stop masuk bulan ke 6.pelik gak dengar tapi benar..

Ain said... [Reply]

pertama-tamanya akak nak ucapkan tahniah dulu untuk rina...

kalau kes mcm tu namanya bleeding, so untuk bulan2 terawal ni kena lebih hati2, rahim mungkin sedikit lemah...

kandungan takde masalah rasanya. take a gud care dan banyakkan berehat...

AngahSayang2314 said... [Reply]

buat masa nie tak de la pulakkkk..

apa pun ambil masa rest yerrrrr