~Pengikut Jaijina~

Thursday, August 5, 2010

sudahkah aku bersedia?

dalam hiudp ni tak semua yg kita rancang menjadi..walau kite dah beusaha gigih pon, tapi kalau yg di atas tak mengizinkan, pasti takan berlaku..macam kite ni tak mampu nak menduga apa yg bakal berlaku kelak dalam hidup, betul tak?! (ehh, aku ke yg berkata2 ni?!)

haisyy, bukan ape..ade sumthing yg tengah dok bermain2 dalam fikiran aku..sampai bilakah aku akan bekerja di comp ni? sape pon tak leh jawabkan? even aku sendiri pon takde jawapan pada persoalan aku..hanya yg di atas maha mengetahui..memandangkan sekarang ni di opis bermacam kerenah birokrasi kekdahnya, jadi aku sedar yg aku harus bersiap sedia hadapi sebarang kemungkinan..silap2 kene tendang aje macam bola..dgn staff yg berhasat dengki (walaupun lain dept), owhhhh, tak sukelah situasi kerja yang macam ni..

tak boleh aku bayangkan aku adalah sorang jobless, owhhhh, tidak...aku sorang yg tak gheti dok diam ye..kalau aku MC pon aku akan kluar jugak..sering aku terfikir berapa lama lagi aku mampu bertahan dgn kerenah birokrasi macam ni? dan bile berlaku situasi macam ni aku mulelah :

- terfikir nak buat biss sendiri - walhal dah terang2 dalam N3 lepas aku takde ciri2 nak jadi usahawan..
- nak balik kampung - nak buat ape ek? tanam anggur ke hape kat sana?
- mulalah nak apply gomen - dah bnyak kali apply tp tak pernah lulus (tak menepati aspek2 lah tu)..

ape pon aku berdoa agar yg di atas sana sentiasa murahkan rezeki kami sekeluarga..kalau tak kahwin dulu bolehlah nak tumpang nyelit kat mak pak..skang ni dah kawem, sendirian berhad okehh..so far alhamdulillah, aku tak pernah lagilah mengendeng2 ngan family..


4 yang comei lotte:

LYaFRINA said... [Reply]

betul tu rina..
apa2 pun.. kita harus bsedia dr awal.. kt xtau apa y akn blaku esk..lusa n akan datang.. hnya y di ats mgetahuinya.. jgn jd mcm aku rina..

susah aku nk kata.. tp selagi ada byk duit..simpan la sebnyak mana pun.. sbb bila sakit.. duit y tinggi mgunung akan surut gok..

mcm aku n fain.. pernah ada simpanan.. tp itula.. bila sakit.. byk ujian nk kna buat.. x sdr duit tu mgalir..

n skarang.. aku nk start cover balik duit2 y guna time sakit dulu.. bygkn dh hmpir 8 tahun aku sakit..

n .. aku nk serius bblog.. biar aku sakit pun, aku nk update sokmo.. sbb kat blog blh jana pndapatan utk simpanan.. aku target duit nuff tu utk simpanan time emergency n mcm2 lg..

rina.. kita sbg manusia..sama2 la beringt..

Zaidah said... [Reply]

btul tu....nak carik kerja sekarang niepun susah....

mamalieyna said... [Reply]

herm..preparation harus ada utk sebarang kemungkinan...cam akak la, dok hrp kije gomen, asyik g intvrw, lepasnya idak juge..huhu..semuanya ketentuan Ilahi kan.....

fieza said... [Reply]

Fiza rasa rina ok lagi kot coz company masih stabil lagi..macam fiza lagi tergugat coz company skang ni tengah nazak sangat2. Kalu jadi something mmg kena terima hakikat la..

Betul cakap lya..cari duit ngan berblog untuk tambah incame..Jadi macam Redmummy leh jana almost 10k per month dengan berblog jer