~Pengikut Jaijina~

Tuesday, August 10, 2010

problemo taska echa

ini sewius (sila nyanyi ikut lagu wonder pet)..hahaha, pengaruh wonder pet ler ni..

okeh, hari ni nak cerita pasal taska echa plak..
walaupon dah nak hampir setahun aku letak echa kat taska  ni, tp sampai sekarang aku masih belum boleh berpuas hati sepenuhnya dengan khidmat yg diberikan..di antara sebab itu adalah :-

- kanak2 di bawah jagaan mereka adalah ramai..bs untuk menjaga budah bawah 1 tahun hanya ade 2 org..korang rase 2 org ni boleh ke nak handel budak seramai 10 orang? aku baru jage sorang dah tertongeng-tonggeng kekdahnya..

- setiap kali balik keje mestilah korang nk tengok anak korang comei2, wangi2 kan..rasanya 2 bulan pertama aje aku rase pengalaman macam tu..skang ni asal petang nak fetch echa dari taska mesti seluar kat lutut tu berkerakkkkkk..dia biarkan echa merangkak satu hall agaknye, pastu takyah sapu dah lantai tu..

- rasanya dah beberapa kali tuka bs..contoh : if salah sorang bs tu takde (cuti atau ape), so dorang lack of bs kan..dah tantu2lah tak bleh nak handle semua budak kan..so kerja pon yg mane dan ajelah kan..

- setiap hari aku bekal pamper 3 keping..at least kalau seharian tu haruslah pakai 2 keping kan..yg 1 lagi tu stanby aje kot2 kalau die berak..pernah suatu hari bile balik check ade balance lagi 2 keping..aku dah dapat agak yg dorang ni tak tuka pampers echa sampai ke petang..

- slalu kasi makanan yg bukan dari rumah..maknanya dorang kasi makanan macam roti or biskut dari taska..sedangkan aku setiap hari bekal 2 bekas bubur..bs cuma perlu kasi makan pagi & tgh hari..petang balik keje tu aku yg suapkan kat rumah..sudahnya, pagi ni saja dah 2 kali cirit birit..

- since nak puasa ni taska ade tempek memo kat pintu :
" bersempena dengan bulan ramadhan ini, pihak taska akan beroperasi sehingga jam 6 petang bla bla bla....."

ades, tambah plak satu lagi bale..aku mmg abis keje kul 5.30, tapi takan sempat sampai around 6pm punye..nak2 hubby dah tuka tempat keje lain..camno nak buek ni?!


beri laluan buat iklan..bace panjang2 korang sangap lak nnti..
budak ni demam lagi, badandedar aje ni..

kalau aku nak list 1-1 problemo dalam n3 mau sampai subuh esok baru aku abis draft ni..yg kecik2 tu kire aku boleh pejam mate lagi le..skrang ni yg menjadi problemo adalah nak cari taska lain..aku takut bile aku tuka echa ke taska lain, aku tak berpuas hati jugak dgn tahap jagaan dorang..dalam hal ni takleh nak take easy sangat walau pon nmpak ringan kan..skang ni kan dah bnyak kes di luar batasan berlaku..itu yg buat aku risau2 sangat..kiranya macam di persimpangan dilema ler ni..nak diluah mati mak, ditelan mati bapak cam gitew..

note : nak amik amah pon skang ni takleh caye..nak gaji tak hagak2 dorang ni pon..


9 yang comei lotte:

Zaidah said... [Reply]

sebelum nie akakpun mengalami masalah yang sama...bila balik aje bebudak buka tin carik biskut ker ape ker...rupanyer kat taska tak diberi makan...pastu akak memang tak hantar lagi kat taska situ..yang nie akak tak tahulah plak....yerlah kekadang baby ramai tapi babysitter nyer dua tiga orang..memang tak dan

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak zaidah> rupenya mane2 taska pon same gak masalahnye ye..igt2 nak tuka jugak ni tp tatau nak pilih mane 1..takut2 tersalah pilih, lagi teruk jadinya pulak..

alyyani said... [Reply]

bila baca semua pasal taska echa ni sama la dgn taska ia dgn adel. tp tu la, apa yg kita expect kan. dengan budak yang ramai dan tak ramai pengasuh. hadap je la. cuma kena banyak kali pesan je la. tu pun kalau ingat.

beza taska echa dgn nia, taska nia ramai pengasuh. so far, nmpk bole handle la.

tp part bila maik keje tu mmg la sama. nia tu mcm bau org indon pun ade. hahaha... tak hygiene la taska derang ni. adel je la best, dok dalam bilik. masih wangi lagi.

sabajela rina. echa dedar lagi eh. kesian dia..

Fieza79 said... [Reply]

cam gitu plak da..taska tu tak cukop pekerja la tu...atau pon dorang nk kije senang...tuka je la taska lain...

LYaFRINA said... [Reply]

ish..ish..
mcm2 kan..kalo dkt dgn family.. blh la tgl pd family kitakan.. tp dh jauh.. nak buat camnerkan...

nak xnak.. tpaksalah kita terima semua ni.. smoga ada jln penyelesainnya...

mamalieyna said... [Reply]

ooh ini memang sewius..^_^

psl taska n jaga anak ni mmg kena ambk serius,,yelah kita tingglkan diorang lama tau, kalau kena yg jaga sambil lewa dgn budak2 ramai..mmg ler tak best! haish..mmg susah hati kalau akak ni..seb baik akak dr lps pantang terus direkemen dgn pengasuh yg baik hati dn penyayang ni...walau dh pindah, akak still hantar sana..mmg tak harap nak cari pengsuh baru!

tapi cam kes Rina ni, haruslah survey2 tmpt lain nih..sian echa..takpun takde ke mak kenalan rina yg menjaga baby? kalau kita kenal lg ok la kan..

Fieza said... [Reply]

Hmm kalau hantar taska mmg agak susah nak cari yang kita satisfied kan..diaorg ni kita dah la bayar mahal tapi ikut diaorg jer nak jaga anak kita sambil lewa..Rina try cari pengasuh la..Fiza lum pernah hantar syakil ke Taska so tak tahu layanan macam mana. Coz dengan pengasuh mmg syakil sangat dimanjakan malah tak nak balik kalau pg ambik

cheqna said... [Reply]

susah kan nak buat pilihan terbaik demi anak..
tapi takpe..mesti ada jalan penyelesaiannya nanti..
selamat berpuasa =)

Ain said... [Reply]

masalah yang dihadapi oleh ramai parents yang bekerja kan....

memang susah nak dapatkan taska yang 100% memuaskan hati kita....

try la survey taska lain pulak. kalau tak dapat yang terbaik sekalipun, at least lebih baik dari yang skrg ni....

kalau nak cari pengasuh, make sure dia takde anak kecik dan mengasuh anak kita jer....

selebihnya kita memang kena tawakkal moga2 allah melindungi anak2 kita....

p/s: akak paling trauma kalau dapat panggilan dari tadika @ taska anak, mula la fikir yang bukan2...