~Pengikut Jaijina~

Monday, August 9, 2010

echa demam lagi

anak dara aku demam lagi..minggu lepas demam jugak tp sehari aje..demam kali ni 2 hari..2 hari 2 malam jugak die tak tidur lena..kejap2 kang dia merengek..kejap2 kang dia menangis..aku bergilir2 ngan abah dia jage malam..nasib baik hubby dgn sukerela nak shift jaga echa malam tu..

jumaat petang haritu aku dah rase dah badan dia dedar..hubby pon perasan jugak..so malam tu malas nak masak kami kuar makan..on the way nak balik, kasi susu tp tak abis, dia dah tido..sampai angkut naik umah pon tido..dalam hati dok pikir senang betul nak tido, selamat..

sebelom nak kuar makan tu :

hubby : rase panas badan ajelah, macam nak demam..

aku : kalau abang demam takpe, echa demam pon ok lagi..tapi jgn ayang demam, susah nak handle echa nnti..(tulah, mulut sape soh celupar lagi, hukhuk)

kul 2am, die merengek..rasa badan panas aku tempek cool fever..kul 5am aku jaga lagi, rasa badan echa makin panas..aku dah mula risau..jerap badan dia ngan tuala basah then kepala aku sapu ngan air asam jawa..esok pagi still badan masih panas lagi..biasanya echa demam malam aje, siang dia dah stat berpeluh then terus ok..tp kali ni tanda2 nak berpeluh takde..


hari sabtu ---------> siang ni echa aktif lagi..dia leka main aku siap boleh masak lagi..tp merengek2 tu adelah jugak..panas badan turun naik..kejap2 panas, kejap2 kang cam biasa..bile panas aku tempek cool fever & lap2 badan dgn tuala basah..check temp 39..hubby plak keje, nak bawak gi kenek kene tunggu dia balik..tapi bile nak bawak gi kenek suhu dah normal balik..


malam plak echa dah stat merengek, 2 jam skali..time ni lah shift ngan hubby, monitor suhu echa..agak2 panas kene jerap badan dia dgn tuala basah..kalau tempek cool fever bangunya meraba2 aku cari..tgok2 dah ade kat baju aku, isk..dalam kul 6am tu dia menagis sbb dia terkejut2..aku dah risau sbb dia dah nangis tak benti..kasi susu baru lah tido..

ahad -----------> dah tgh hari tanda2 nak berpeluh masik takde lagi..badan masih panas..check temp, 39++..aku decide nak bawak gi kenek..paed yg slalu kiteorg pegi tutup plak ahad ni..merayap pulak satu town nak cari paed yg bukak hari minggu ni..last2 jumpe jugak kenen kanak2 yg bukak, org pulak tak ramai..sampai kenek pandai pulak, badan dah tak panas sangat..sbb naik kete tu badan dia dah mule berpeluh..mase paed check temp dia dah turun, 37.7..


org len berjimba-jimba kat jusco, carefour bagai..aku berjimbu-jimbu kat kenek, huhuhu..

pagi ni nmpk macam dah ok skit, tp dedar tu masih ade..nak tinggal pegi keje pon tak brape senang hati..aku dah pesan kat bs, msg aku if ade pape..so aku stanby aje ni nak balik, on call..

note : aku tak jadi nak soping raye ler, hukhuk..

18 yang comei lotte:

[-suziey-] said... [Reply]

la siannya echa demam..seb bek dia xtanggal cool fever tu kan...get well soon echa..

alyyani said... [Reply]

alahai, sian nye echa demam lagi ye rina. tak senang hati kalau anak demam kan walaupun dedar. kalau demam pakai kan echa baju nipis. pakai shortsleeve pun takpe. bia panas kua. harap rina balik keje kang echa dah ok. :)

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

suziey> mmg tak penah miss cool fever ni, mmg stanby aje ni..kalau abis beli plak..

thanks auntie suziey--------> echa yg berkata2..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

lya> mmg susah hati sgt ni..nak wak keje pong malas ni..mmg aku pakai kan baju nipis aje kalau kat umah..

thank juga aunti lya ---------> echa berkata-kata lagi..

idah @mama izzya said... [Reply]

mmg kalu anak demam x senang duduk kan..
hrp2 demam echa x la melarat yek..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

idah> harap2 macam tulah..tadi nak pegi keje pon macam berat jek..risau kalau badan dia panas lagi..

LYaFRINA said... [Reply]

SABO J LA RINA.. AKU TGK.. KBELAKANGAN NI.. MMG BYK ANK2 BLOGGER Y KENA DEMAM..
SKARANG MMG MUSIM X SIHAT.. PCEMARAN SITU SINI.. PANAS Y AMAT.. EKOSISTEM X TERATUR...

KALO ANK2 KECIK NI DEMAM.. KNA BG TUMPUAN LBH.. SBB SWN SENANG MYERANG BDK2 KECIK..

GET WELL SOON ECHA.. MOGA CPT SMBUH..

Ain said... [Reply]

musim demam agaknya skrg ni kan....

cian echa, nanti mesti berat badan echa turun sbb asyik demam jer...

huhuhu...

Zaidah said... [Reply]

semoga echa cepat sembuh yer...

Rizziela said... [Reply]

Wah! panasnyua..moga echa cepat sembuh yer sayang

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

lyafrina> mmg musin skang ni kan lya, pegi kenek tu mesti full..

aku kat opis ni asek dok pk echa aje, camnelah die..

thanks lya..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak ain> tulah kak, rasanya berat dah turun tu..makan pon tak lalu tu..ishk, risau plak..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

zaidah> thanks ye akak comel, hehehe..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

rizziela> tulah risau kalau echa demam..btw, thanks ye..

kmieja said... [Reply]

kesiannya echaa......harap2 cepat sihat.....

MiYOKO TACHIBANA said... [Reply]

get well soon ya adik echa..sian die...mama die, tolong jg die leklok ye...:)

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak mieja> thanks kak, hope pon macam tulah kak..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

miyoko> of kos, mama dia bagi full attantion lagi tau, hehe..

thanks ye dik ^_^..

gee ryder said... [Reply]

semoga echa cpt sembuh.
aqeel skg dh bsr, lgsg xnk dh pakai cool fever tu..kena pakaikan time dia tgh tido jer