~Pengikut Jaijina~

Thursday, October 28, 2010

echa pulak jadi mangsa

budak kecik ni pulak yg jadi mangsa, sampai merah² lehernya..
hari tu dah kene kat pipi..sangat kesian tau, malam² nak tido merengek dulu..aku kene pon menggelupor, ni nikan pulak budak² kecik..gatal + pedih, mmg hazab..

gambar setakat malam semalam..

semalam ada yg tanya macam mane boleh terkena kan..aku cerita mengikut pengalaman aku sendirilah ye..tp kalau yg dok jauh dari area bendang toksah risaulah..manatang ni hanya berada di kawasan sawah dan akan berterbangan ke kawasan yg sewaktu denganya..dulu cite pasal chalie ni penah kuar kat sokabar Harian Metro..

chalie ni sebenarnya tak mengigit macam nyamuk tu..cuma bisa or air kencing dia yg bahaya (eh, iye ke?)..katalah kalau chalie ni merembeskan bisa dari badan dia then terkena kat baju, bantal or tilam..dari situ jugak korang boleh terkena..

katalah tetiba ko gatal², pehtu kesan gatal tu macam bergaris panjang, sahlah kau dah kene chalie..esoknye kesan yg garis panjang tu jadi merah²..pehtu kesan merah tadi akan jadi macam kesan melecur..pedih & gatal toksah cite ar..menggelupor aku nak menahan gatal²..

27 yang comei lotte:

ciK mOt (",) said... [Reply]

sian kat echa...bahye gak natam ni ek...haihhh...

Ain said... [Reply]

takde ubat ke nak rawat kesan ni rina.....

LYaFRINA said... [Reply]

KENA MDE PESENG G2??
CHALIE TU MDE??? RUPANYA GANE???
TERUKNYA SMPAI JD G2..

mummy_ayu said... [Reply]

ala siannya....sapu viks kasi tak gatal sgt...

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

cik mot> mmg bahaya, yg bahaya tu bisa dia..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

ain> ubat dia sapu krim aje kak..tp rina sapu ubat gatal je samalam..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

lyafrina> nak tau mu gi kat n3 aku yg marin..adelah gamba dia aku tempek..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

mummu ayu> owh, sapu vick boleh kurangkan gatal ye..okey, thanks..balik nnti bleh bos vick..

mamalieyna said... [Reply]

iiish siannye echa! ni ambik masa lama tak nak baik ni..?...eeii harus la dia gatai2 kan..huhu..

Dilla Ady said... [Reply]

teruknye ye rina..sian kt echa..

kite tua nih pun kena sakit ni pulak budak kecit nk menanggung..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply]

kesiannyer..
mesti rimas tu..
huhuhuhu, kena sapu ubat tu..

Fieza79 said... [Reply]

sian echa...jenuh mengelupur gatai...pedih pon ye ehh Rina..?

umah Rina mmg area bendang ka..?

Atia Adina said... [Reply]

kesiannya echa....apa lah chile ni...jangan lah gigit bdk kecik...sian dia

chugie said... [Reply]

ei..siannye kat echa. Rina, sy rasa awak kene clean up all stuff yg ade kat bilik tu, n make sure binatang tu di nyahkan.. sian nye kat echa.. nampak cam teruk je tu.

zurazari said... [Reply]

kesian nyer... sedih nyer kalo dier tak keruan... baper lamer nak hilang nie?

Naimatul Hafizah Nor Rodin said... [Reply]

sian echa...
mesti sgt pedih tu...

Zaidah said... [Reply]

macam mana rupa binatang tu yerk...tak penah dengorlah

cik puan akish said... [Reply]

adoila...sian echa...

kalo letak bam gamat tak berape gatal kot...:)

N@di@ said... [Reply]

nadia pnh kena akak march rtu ya allah manh skit mak tersntuh nk ngok pon smapi nadia nagis2 ni heheehhe sbb pedih dia nilak bby kena ya allah ciannye dia part nadia smapi skarng ade ni huaaaaaaaaaaaa :D

cahayachenta said... [Reply]

sy mmg selalu kena dh charlie ni... mmg btu pun kalo duduk dekat2 ngan bndang or kelapa sawit mmg xkan lari dr kena charlie ni... penah sekali kena kat mulut.. berparut punya la malu... kalo sy pulak, sy akan sapu ubat gigi... ini teori je la... bisa charlie tu mcm asid... so ubat gigi dia alkali kuat.. so bila alkali + asid, akan jd neutral.. so mmg luka kena charlie tu cepat kering... yg pedih tu sbb proses nk kering tu.. uisshhh tak leh ingat kenangan kena charlie/...

[-suziey-] said... [Reply]

OMG..teruknya..kesian klu budak kecik yg kena..ooo ade kt area bendang je ek..nama pn unik..

dianafisa81 said... [Reply]

sapu insect repellet la kat echa...siannyerr

kakyong said... [Reply]

kalo dah kena ni, brp hari baru baik/kering... sian sungguh la kena kat anak kecik...

Fieza said... [Reply]

Sakit tue kalau kena menatang charlie ni. Dulu masa blajar kat UUM banyak gak benda alah ni tapi fiza tak pernah lagi kena..Sian Echa. Msti sakit kan

~aSHa~ said... [Reply]

uish boleh jadi teruk lepas terkena tu ye...adehhhh budak kecik tu yg tak tahan..siannye

kmieja said... [Reply]

kesiannya kat aisyahhh....1st time akak dgr binatang chalie tu dok kat bendang....bahaya rupanya....

Intan Inn said... [Reply]

erm mesti merengek gatal2 tuekan...