~Pengikut Jaijina~

Monday, September 27, 2010

percubaan membuat nasi ayam

hari miggu adalah hari buat taik mate..tp semalam level rajin aku agak high jadi saje je nak merajinkan diri dengan memasak nasi ayam..subuh² lagi kepala otak ni dok pikir nasi ayam..dengan kerajinan dan semangat dalam diri kul 12pm baru masuk dapur..ate, pagi² aku ngemas rumah dulu..pegi kedai cari bahan utama, hayam..

saat² akhir seblum bertukar jadi nasi ayam..

ni google punye nasi ayam, bukan aku punye..
aku lupe nak snap gamba nasi ayam ku..

di hari² senin ni mood mmg kelaut..jadi seblom nak buat keje tu kasilah chan aku nak verangan² jadi chef wan..

Bahan utk Sup & Ayam:-

1/2 ekor ayam
1 kiub pati ayam
air ikut suketi korang..penuh periuk pon takpe..

Bahan A: untuk sup

1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari dewasa
(di blend kesemuanya)

Bahan B: untuk aya

3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar minyak bijan
( dicampurkan kesemuanya)


Bahan utk Nasi:

3 pot beras @ mengikut sukatan sendiri
1 btg serai (diketuk)
1 helai daun pandan (disimpul)
2 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
1 btg kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
1 senduk majerin utk menumis
2 ulas bawang putih di tumbuk bersama
halia sebesar ibu jri dewasa


Bahan utk Sos Cili:

4 biji cili mereh
2 ulas bawang putih
1 senduk bulat air rebusan
secubit garam dan gula

Cara membuat Sup & Ayam:

1. tumis bahan A sehingga naik bau. kemudian masukkan air mengikut separuh saiz periuk atau suketi korang.
2. masukkan kiub pati ayam, bile rasa² mendidih tu masukkan ayam dan rebus selama 1/2 jam.
3.lepas itu angkat dan toskan ayam. air selebihnya jgn di buang ye. gaulkan bahan B pada ayam tadi pastu gaul sehingga sebati dan perapkan selama 2 jam (aku tak peram pon samai 2 jam..ate, mengegelegak perot laki aku karang, 1/2 jam aje udah...then goreng dengan api perlahan supaya ayam tadi tak hangus.
4. lebihan air resbusan tadi di buat supnya. tambahkan air sikt pastu masukkan sikit garam. semasa hidang tu korang leh tabur daun sup + daun bawang + bawang goreng..

Cara membuat Nasi:

1. basuh beras dan toskan, emudian masukkan beras ke dalam periuk(aku pakai rice cooker). masukkan daun pandan dan serai. biarkan sekejap.
2. panaskan kuali masukkan mentega. bila mentega cair masukkan bahan yg di tumbuk tadi, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis sehingga naik baunya.
3. padamkan api masukkan kedalam periuk elektrik dan air rebusan mengikut sukatan beras. masak nasi macam biasa..

Cara membuat Sos Cili:

kisar cili merah dan bawang putih bersama garam, gula, dan air rebusan. siap sudaa.

senang aje nak buat sebenarnya, tp leceh ar sbb bnyk step..2 jam baru sudah..
jadi selamat mencuba ye kawan²..


24 yang comei lotte:

Intan Inn said... [Reply]

ermmmm....sedapnyer nasi ayam rina...hehehhe....erm nak seket..

cheqna said... [Reply]

besh besh besh...

Zaidah said... [Reply]

jangan lupa bagi kat zai skit yer

idah @mama izzya said... [Reply]

rajinnyer ari cuti..
sblm msk tu taik mata basuh dok lg..hi..hik

bizzonline said... [Reply]

pebret sy ni...nk nsk hayammmmmmmmmmm

[-suziey-] said... [Reply]

hiks..smlm pn kita masak nasi ayam..hehe...

nk share resipi kuah cili..lebih sedap tambah bhn2 tu ngn tomato yg dibuang kulit & kurma..mmg lazat:)

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

intan inn> sedap boleh ler intan..nak sikit kenelah datang beraya umh rina, hehehe..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

cheqna> besh ye, nanti akak kasi sikit ye, hehehe..tak pon rasalah sikt, ahaks..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

zaidah> zai nak gak ek, kenelah datang rumah rina dulu..nanti masak bnyak², makan sesama..

Fieza said... [Reply]

Wah sedap..nak kena pi umah ni rasa nasi ayam Rina. Tak buat open house ker

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

idah> hehe, lepas makan² baru buat taik mata..seblom tu ngemas umah dulu..so taik mata takdelah, ehehe..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

bizzonline@eya> hehehe, nak ke, amik ajelah, jgn malu²..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

suziey> owh, awak pon buat nasi ayam jugak eh..

owh, tambah tomata ye..belom trai lagi..tp boleh cube ni, thanks ye sbb sharing..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

fieza> nak buat juga, tp minggu depan kot..depend pada hubby..nanti kalau rina buat open house, datang eh..

zue @ annaleeya said... [Reply]

akak pon dah lama tak msk nasi hayam...anak2 suke sgt....

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

zue> buat kak, jgn tak buat..pasni boleh buat open house, hikhik..

Fieza79 said... [Reply]

boleh lak dia time raya2 ni bt nasi ayam..ada tetamu nk dtg beraya ke rina??

mesti sedapp..!

mamalieyna said... [Reply]

nasi ayam best..cepta dimasak sedap dimakan..pada akak la..hehe..kalau takde idea nak msak, buat nasi ayam je..alaa tak aci tempek piccas dr en google! =P

Ain said... [Reply]

lapo perut tengok nasi ayam waktu lunch cenggini...

serius talk, akak tak pernah masak nasi ayam. nampak gaya kena try buat jugak ni untuk tambat perut en. somi...

hahaha....

mana aci rina tayang nasi ayam en. google, rina punya nasi ayam mana?

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

fieza79> saje je rina buat tu, nak asah skill² yg ade..kalau tak berkarat nnti, ehehe..

sedapnye boleh je buat pertama kali mencuba kan ^_^

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

mamalieyna> senang nak buatkan kak, campak² aje dah siap..tp leceh, bnyk step²nya..

gamba lupelah kak nak senap..jadiklah kan google punye pon ^_^..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

ain> pasni kak ain boleh try cube buat nasi ayam, senang pon boley tahan..

hehehe, gamba lupe nak snap..girang sgt nak makan, ehehe..

~aSHa~ said... [Reply]

wah chef rina berkongsi rahsia masakan...tq

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

asha> ahaks, sekali sekala..time² mood kelaut ni boleh ar share² resepi..