~Pengikut Jaijina~

Tuesday, September 21, 2010

aktiviti sebelum solat raya

masih belom terlambat kan nak buat n3 pasal raya..mood raya masih lagi membara dalam jiwa okeh..

ni aktibiti yg biasa seblom solat raya..macam beselah, seblom nak kemasjid tu isikanlah tong perot yg mane kosong tu dulu..kalau belah PD ketupat nasi @ nasi himpit mmg menu wajib..di makan pulak dengan kuah kacang + rendang, perghhhh, terangkat sehh..menu tambahan raya tahun ni adalah pecal..pada org jawa menu ni dah cukup sinonim ngan korang kan..



pecal ni adalah ulam²an yang direbus terlebih dahulu dan akan di makan bersama kuah kacang jugak..tp kuah kacang pecal ni lagi menyengat dari kuah kacang biasa² tuh..

tu sepupu² tgh dok menyibokan diri potong nasi impit..yg baju itam tu punyelah kuat melantak dia..makan macam takde hari esok dah tau, gerun aku tengok..

yang baju oren ni pulak..kalau tgok pinggan dia memang gerunlah tgok dia punye sambal..

nilah lakik aku..lidah dia ni mane boleh pegi sangat kalau pedas²..perut dia pon alergik ngan pedas..tp kalau tgok dia amik kuah pecal tu, tabik sepering aku tau..sudahnye, tgh hari asek dok ngulang ke jamban..pehtu dok ngadu domba ngan bini dia sakit² perot..kes macam ni nak buat camne? nak aku tumbs up karang, belom sempat bermaaf-maafan, kang ade yg makan seliper jepon..aku iyekan ajelah..

nih pes tima laki aku beraya kat PD..suke tau buat² muke org sedih..bile aku tnye dia cakap "teringat kampung halaman"..mencik tau..tu nak buat aku serba salah lah tu..tahun lepas aku raya kampung dia takde hal pon aku, tak sedih² pon..janji ade makanan sedap² aku no hal punye..

18 yang comei lotte:

mamalieyna said... [Reply]

org neghori ni kuat makan pedas kan..sian en suami, teringat kg halaman pulak ye..huhu..tu la, akak pun terpaksa masakkan masakan en suami akak, yg 'johor'ian tu..risau kang mengadu teringt kg halaman pulak..hehe..tak biasa dgn 'kedah'ian..eh rosak nama negeri..hehe..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

mamalieyna> mmg org noghori ni kuek makan podeh..keterengganuan hubby tu tak boleh nak geng dengan kenoghorian saya nih, hehehe..

kesian pulak bile tgok org terengganu makan pedas², sampai merah² mata dia, hikhik..

LYaFRINA said... [Reply]

tringt memori duk d nogori dulu.. smua masakan pedas2 desittt.. tp itula y best tu...

haaaa.. mu punya hubby bikin gua pecoh perot la rina.. ksian dia.. rndukn kg halaman tu..

**rayakn sebelun?? jd.. blum tlambat pun utk b'n3 raya

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

lyafrina> mu dok nogori ke dlu? belah mane? blajo ke? (bnyak plak soklan)

tau takpe, laki aku gitulah..saje je buat muke seposen nak soh aku kesian ke dia..tak cair pon aku tau..

** betul², sebulan ni cite pasal raye ajelah kan..jgn muntah biru sudahler, ahaks..

[-suziey-] said... [Reply]

uish feveret kita gk tu..mmg belah selatan menu wajib nasi impit or ketupat nasi + kuah kacang + rendang kan...kita balik kg kt taiping nuuunnn..menu wajib ketupat palas..haihh jenis pulut+rendang..dlm byk2 umah pegi 1 umah je ade kuah kacang..huhu rindu btl..

zue @ annaleeya said... [Reply]

ape nak buek... perut keterengganuan somi rina tuh xleh nok tuko... pantai timo nih masakan tak pedas sgt kan??? sian dier... hehehe!!!

Fieza79 said... [Reply]

tak aci kan rina...turn kita dok wt muka sedih lak..hahaa...

seb bek la fieza tkda bab2 tarik muka sedih sbb konfem tiap2 thn beraya umah mak fieza dulu pahtu baru g umah mentua....hahaa paksa rela...tp asben mcm tk kesah la..herann..!

Sricahaya said... [Reply]

saya pun ada makcik duk PD, dia masak sedap..tapi pedasnya sampai ke telinga..heheh..yg peliknya pedas2 pun tambah lagi..hehe

tu la dia..sama la ngan abg kita, time raya belah dia..kita ok jer, pandai bawak diri, menghappykan diri..tapi time dia raya belah kita, mula la bt muka seposen..bt mood raya hlg je..ptg mood raya tul..hehehe

cheqna said... [Reply]

kak
tahun depan kak pulak wat muka sedih
hehehehehehehehe

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

suziey> kalau belah pantai timur mmg ketupat palas ler menu dorang..tp selama kahwin ngan org pantai timur ni kan, setiap kali raya menu dorang nasi minyak..mmg berlainan sesangat kan..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

zue @ annaleeya> kalai belah pantai timur ni dorang manis semedang..sekali sekala pedas ok kan tu..takdelah senang kene kencing manis kan..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

Fieza79> tulah kan fieza, mmg tak aci..

iyeke? bestnye kalau macam tu..tiap² tahun takyah nak gaduh², pening² nak balik mane dlu..biarlah terpaksa rela ponkan..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

Sricahaya> betul, org² belah pD mmg suke makan pedas², nak² arwah nenek kalau masak mmg menyengat punye..

tulah kan, tk adil..buat potong mood nak beraya aje tau..turn beraya rumah dia kite takde pon nak sedih², happy lagi adelah kan..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

cheqna> akak nak buat² muke seposen seblom puasa lagi..biar tahun depan turn rumah akak lagi, hehehe..

Ain said... [Reply]

sian somi rina, sampai sakitt perut makan pedass....

lain kali masak menu special untuk dia bila raya turn rumah rina, baru dia dok ingat kampung....

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak ain> hikhik, tulah kak, tgok pon kesian jugak..skit² ngadu sakit perut..

bab² masak ni rina tak campur sgt sbb dah ade tukang masak bertauliah, ehehehe..kalau rina masak kelaut rasanya kak..

alyyani said... [Reply]

tak tahan prenggan last tuh. hehehe... selalu dok fikir, cmne la bila tak beraya kat kampung sendiri dah kawen nanti. tp ok je kan? sebab fikir, next yr turn kita lak! :D

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

alyyani> hehehe..rina ni ok aje sebenarnya kalau beraya jauh² dari family..sbb takde adegan sedih² kalau belah FIL ni, hehehe..