~Pengikut Jaijina~

Thursday, February 17, 2011

tanak gosok gigi?!

anak korang pon ade ke yg macam ni?
anak dare aku punyelah hazab aku nak gosokan gigi dia pepagi..
siap buat drama manitik² air mate lagi..
aku pulak menitik² keringat tau..

tp kenangkan dia dah 1tahun 5bulan, aku fekakkan jugak telinga..
kasi tenyeh jugak gigi dia, biarlah dia nak melalak pon..


wahai nor echa anak ibu..kamu mau kah gigi kamu rongak dah itam hah?

marilah berkongsi rahsia kejayaan korang dalam nak menggosok gigi kekanak..
korang pon alamai benda yg same ke time nak gosokan gigi anak²?
kalau umur yg sebegini, dah boleh ke kasi gosok ngan ubat gigi?

11 yang comei lotte:

airis naufal said... [Reply]

airis gosok gigi mase gigi atas die tumbuh hari tu.. saya guna ubat gigi pureen.. biasala bdk2 kan suke mkn ubt gigi. ubt gigi tu slamat dr segi kshtan rasanya.stkat ni airis xde masalah nak gsok gigi.. siap amik berus gigi nak berus sendiri lagi...heheh

Sricahaya said... [Reply]

umairah n zahirah lak pantang jumpa berus gigi..asyik la nak gosok gigi jerk..dah hbs mandi pun nak bawak berus gigi masuk gak..

tp tgk gigi si kakak lagi tahan dari si adik..gigi adik org kata gigi kapur..walaupun gosok gigi, tapi nmpk cam rosak sikit..gigi kakak gigi batu..cantik jerk..bukak pape semua pakai gigi..

MommyAqil said... [Reply]

aqil pulak kan..start dia tumbuh gigi pon saya dah gosok gigi..memula tanpa toothpaste pastu blikan kodomo lion pastu cm takut dia tertelan,saya belikan mu'min (yg boleh telan pny type)..dia suka..bleh gkla gosok gigi dia smbil dia main-main..cuma sekarang ni je susah skit..dia cm tak suka n nk nangis je kalo gosok gigi time..saya tak puas hati, saya pon duduk atas toilet bowl n baring kan kepala dia atas riba saya, then saya pon gosok gigi dia cpt2...hihihi..berkesan gak daripada takde langsung kan...

***echa hampir sebaya dgn aqil la..huhuhu..

Fieza79 said... [Reply]

sama la Irfan kami tu susah sgt nk suruh gosok gigi skrg ni..kenkadang je mau nya...jenuh dok pujuk..huhu

BIONIC WOMEN said... [Reply]

saya gosokkan gigi anak guna ubat gigi first teeth, xder flouride yg ada enzime buah, save kalau tertelan..tapi agak mahal ler.salam rm20 setiup..tapi berbaloi kalau pikir keishatan anak.
Saya guna kaedah pysco bila nak gosok gigi..dulu ler, skang anak saya suka gosok gigi..
bila borak2 saya kata, 'eh, ada ulat ler kat gigi adik, sebab x nak gosok gigi ler nih"..
xpun masa gosok tu, saya akan kata, mama nampak ulat kat gigi tu...meh mama buangkan.kaedah tu berhasil buat anak saya.

ni entry pasal ubat gigi saya:
http://violetgloves.blogspot.com/2010/07/jom-gosok-gigi.html

good luck...dalam membentuk minat memberus gigi anak..

Fieza said... [Reply]

Syakil pun sama Rina. Even dia dah pandai gosok sendiri tapi sangat ler susah nak gosak. Gg dia dah berkarat sikit. Boleh guna ubta gg yang boleh makan tue. Harga dalam 30 ringgit. Ade jual kat farmasi

JuAn NaSir said... [Reply]

hati2, jangan gosok gigi anak2 kecik dengan toothpaste sembarangan, kesannya nanti gigi buruk n x elok, pengalaman kawan2 la...hehe

mamaqari said... [Reply]

may be cara ni berkesan utk echa http://mamaqari.blogspot.com/2010/12/formual-gosok-gigi.html

Zaidah said... [Reply]

sama macam adam....susah sangat nak gosok gigi kekadang sanggup melalak n ketap mulut...

oYa said... [Reply]

mcm darwisya gak jd tarzan r aku abis2 dia nak gosok sendr..bukannyer gosok dia main2 telan isap ubat gigi...hampeh ngoh r...huhuhuh darwisy ok je gg comel darwisya aku waser buruk jgk nanti..bab takleh tahan kena gigit jari aku uwaaaaaa

Dilla Ady said... [Reply]

baru nk buat entri pasal nih tau rina..

anak dara ai tu pun same pesen tak mau gosok gigi..

tensen dilla mikir camne nak suh gosok..gigi da nk berkarat tu...lagi la dia da dua tahun..