~Pengikut Jaijina~

Wednesday, March 16, 2011

niat untuk membantu, tapi...........

tak tolong salah, tolong lagi salah..
kalau dah melibatkan bab² duit, pitih, seng dan sewaktu denganye adelah sangat sentap..
baiklah, straight to the ampang point ajelah eh..

kisahnye begini..
ex-kakak ipar mak aku ni kan, tiap² bulan mesti sms mak aku nak pinjam duit..
hal ni terjadi since kitaorg bertandang kat rumah dia kat JB, mase tu feb 2010..
sejak dari itu, mesti ade je sms² sesak dia mendatangai emak aku..
kalau dulu aku tak penah tau pon yg mak aku ade ex kakak ipar dok JB..
pasal itulah the 1st time aku jumpe dia & the last time..

iyelah, dah org dalam kesusahan kan, mestilah kite rase nak tolong..plak tu suami dia dah meninggal..
tp kalau dah tiap² bulan kan, apo kes?
after dah kire tolak, tambah bagi sume, total adelah dekat² 2k dia pinjam..

one day ni, anak makcik ni call mak aku, tnye betul ke mak dia ni ade pinjam duit..
story punye story, barulah mak aku tahu yg makcik ni ade bela anak dia yg "menghisap"..
then anak dia cakap lg padahal anak² dia sume ade hulur kat mak tiap² bulan..
so, kemanakah duit² yg di hulurkan tiap² bulan itu pergi?!!
so makanya, aku kalkuluskan bahawa duit itu di salurkan kpd anak dia yg "menghisap" ni tadi..
budak sekolah pon tau berpikir bukan..

then, aku suggestkan kat mak aku, tak payahlah kasi kalau dah gitu gaye..
mmglah niat mak aku nak sedekahkan aje duit² yg dia pinjam..
kalau duit tu untuk perbelanjaan harian takpelah kan..
tp kalau di gunakan ke jalan yg tak di redhai, gi mane sih?!

note: serba salah pon ade sebenarnye..

8 yang comei lotte:

[-suziey-] said... [Reply]

hmm klu dh cenggitu jgn la ditolong..lg menggalakkan budak tu menghisap..mak bdk tu pn salah..patt jgn ditolong..kot ye pn syg kan ank tp jgn smpai menghancurkan anak tu..haih..nauzubillah..

alyyani said... [Reply]

bab duit ni mmg bole bawak gaduh kan. kalau sikit2 takpe rina, kalau dah lama2 jd bukit, bole jd bahan tu. haish...

AngahSayang2314 said... [Reply]

betul la... kalau bg salah x bg pun salah kan??? tapi better tak yah bg la kak rina sebab ia lg menggalakkan lagi pada penagih tue...

✿ etiey erywan ✿ said... [Reply]

baik tak payah bagi. kalau di bagi makin menjadi jadi pula si penghsisap tu. pasti mak dia bagi kat dia juga kan..

zahidah dihaz said... [Reply]

memang parahlah kalau macam tu sis...


NEW ENTRY: Eminem or Rappers

Dilla Ady said... [Reply]

hmmm...susah btul org yg menghisap nih kan..yg peliknye tu, mak die sendiri bukan makin nk menolong membetulkan anak die, makin merosakkan lagi ade la..

dilla pun baru wat entri pasal sepupu hubby yg menghisap..nk tolong salah, tak tolong salah..

BIONIC WOMEN said... [Reply]

kalau tolong selalu macam menggalakkan pulak si anaknya terus membuat tabiat x senonoh itu.
Mak u dah pernah tolong so dah tau cerita sebenar, so x payah ler dah tolong...

Nad @ MamaZakwan said... [Reply]

hemmm..susah cenggini..
kalu ditolong lagi la menggalakkan..
udah2 le tu kot
kalu nak ditolong jugak
cer tnye duit tu utk buat ape..
kalu kata utk buat belanja makan tiap2 bulan, baik la kasik beras ke, lauk2 ke...