~Pengikut Jaijina~

Thursday, March 10, 2011

apebile anak kidal

since echa dah pandai pegang barang lagi, aku peratikan dia ni suke pegang dengan tangan kiri..
pegang menan, tangan kiri..
pegang pensel, tangan kiri..
pegang makanan pon tangan kiri..


tapi bab pegang makanan tu, hubby aku cukup tegas..
kalau npmk echa pegang roti or beskut tangan kiri, dan² dia suruh tuka pegang tangan kanan..
mostly, kalau pegang sudu pon abah beliau suruh tukar jugak..

then search google pasal org kidal ni..aku terjumpe satu web site ni..


Definisi
Kidal bermaksud individu yang lebih cenderung menggunakan tangan kiri untuk. melakukan berbagai tugasan. 10 peratus dari 6.7 billion populasi di dunia ini adalah manusia yang kidal ( lefthanded ). Hubungan kidal dengan otak Secara amnya kidal juga bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.
dalam pada kelebihan org kidal ni, kekurangan tu pasti ade..
dalam sejarah family aku, mmg takde yg bertangan kidal..
tapi pade aku, aku tak kisah kalau echa ni left handed..

kalau korang pulak camne?
boleh accept ke kalau anak korang pon kidal jugak?!


14 yang comei lotte:

cikmOt said... [Reply]

hurmm...anak sulungn saya kidal...
susahnya nak ajar dia menulis sebab kami somi isteri menulis tangan kanan...huhuhu...

liyana said... [Reply]

sy kidal jgk.
dlm fmly mak pak sedara mesti ada sorang anak yg kidal. huhu
best ape kidal, len dr yg len, hehehhe

Golden Rose said... [Reply]

amzar kidal mase makan je....mase menulis kanan gak...ade ke mcm tu?

mummy2k said... [Reply]

saya memang kidal,tp xnmpk pulak potensi tu pd anak2..tp orang kidal ni cerdik(orang kata,bukan saya..hehehe..larik...)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said... [Reply]

anak kina si adam tue kina dari awal lagi dah nampak dia tangan kidal. mulanya rasa sedih jugak. sebab sape tangan kidal susah nak buat sesuatu. cthnye main badmintOn dan main gitar.

ia akan memberi kesukaran pada org yg tangan kidal.

dlm keluarga kina pun ada sOrang yg tangan kidal. dia pun ckp mcm tue jugak...

lama² kina blh terima seadanya kekurangan adam. Org kata...dlm kekurangan tue ada banyak KELEBIHAN Allah akan beri.

BIONIC WOMEN said... [Reply]

Kadang2 budak2 ni memula jer dia lebih kekirian..
anak saya dulu pun suka sangat belah kiri ni, semua dia buat ngan tgnkiri, tapi bila semakin besar semakin nampak yg dia bukan kidal..
tapi kita sebagai parent ni kena selalu perbetulkan..

Sara said... [Reply]

saya kidal...dr tecik...tp mkn mak dgn ayah mmg train mkn tgn kanan...

pastu masuk sekolah..menulis tgn kiri...ayah train tulis gune tgn kanan..smpi la ni menulis both hand...tp wat keje sume tgn kiri...

tgk gaya,sarah besar saya pun potensi kidal...semua dgn tgn kiri..tp mkn tgk gaya tgn kanan...heheh

Lelord said... [Reply]

najlaa pun kidal gak,cam adik beradik benonya 3 org kidal. Papa najlaa lak mmg leh guna kanan ngan kiri

MrS. F!zA said... [Reply]

orang kata kalo dr kecik nampak dia mcm kidal ajar dan usaha jgk dia tulis tangan kanan..anak kwn sy berjaya jgk dia ubah..tp tgk budak jgk kot kan..

mamalieyna said... [Reply]

huu kidal ghupenya echa ye..ok je kan..takde mslh kan..

arif terkdg sepak bola suka guna kaki kiri..hu~

AngahSayang2314 said... [Reply]

dalam keluarga angah ada yg tangan kidal tak kisah pun...

syariza09 said... [Reply]

ada effect ker tangan kidal, entah ler. tp mil saya mmg kidal, rasanya x der prob kot

Dilla Ady said... [Reply]

takde masalah ape2 kot..malah dilla rase org lefthanded ni cam bez jek, special lain dari yang lain!

♥ Mrs.Eady ♥ said... [Reply]

saya kidal! :)