~Pengikut Jaijina~

Wednesday, June 30, 2010

baca adik baca

sebabkan sabun basuh baju anak dare aku tu dah abis, makanya balik keje semalam singgah kejap kat Anakku..biasanya aku pakai yg serbuk tu aje, tp kat anakku dah abis, terpaksa amik yg liquid punye..kalau yg liquid ni tak tau brape lame boleh tahan..aku ni pulak jenis yg mane reti nak boh sikit2..


oleh sebab aku ni mmg dah lame nak belikan echa buku..and last week pulak aku ade tgok rancangan Nasi Lemak Kopi O kat tv9..segment tu jemputan artir mase tu adelah wardina..wardina ni dah kuarkan buku ye korang..salah satu buku dia, dia tuliskan pengalaman pasal mengajar anak untuk mencintai buku..tajuk dia tak igt pulak, hehehehehe..

cari punye cari, dan buku ni lah pon yg paling murah, maka dapat jugak sebuah buku untuk echa akhirnya..

oklah kan, permulaan untuk mengenal 1,2,3..buku ni dari fabrik kain, makanya takyah ler ko nak risau kalau2 anak ni suke koyak buku..dah mmg kompom buku ni takan koyak punye..cume takut2 plak nnti die geget plak buku ni, maka basah lencun plak..


minit yg pertama ok lagi, boleh pokus..sambil mulut dia mengomel-ngomel macam membace, ntah membebel pon ade gak aku dengar..

tapi bile kat tv kluar iklan peberet dia, mata mule dah ilang pokus pada buku..isk, anak ibu ni..

tips : kalau anak dah mule hilang fokus, jgn paksa dia untuk terus membaca..nanti dia akan boring denga buku..bile dah tgok dia macam tenag sikit, baru korang kasi buku..yg penting skali korang pon kene membaca bersama-sama anak..

jangan biar anak korang koyak buku..tu pasal buku yg bersesuain sgt penting..sbb tu aku beli yg dari kain aje..nak cari yg buku keras tu blom jumpe lagi..

semua2 tips diatas adalah daripada Wardina ye, bukan aku..aku hnye tolong sampaikan aje, hehehe..sharing is caring kan ^_^..

14 yang comei lotte:

LYaFRINA said... [Reply]

aku pon sama rina.. ank aku dh kenal Abc & ALIF BA TA...
TP GUNAKAN GAK POSTER Y TAMPAL KAT DINDING TU...

LENTUR BULUH BIAR DR REBUN...

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

wah, bagus asya ni..owh, kene pakai jugak ek poster yg tepek dinding tu? pas ni aku carik plak..

betul tu, melentur buluh biar dari rebungnya..nanti dah jadi buluh payah pulok..

Rizziela said... [Reply]

betul tu..saya pun guna flash card utk ajar anak saya

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

rizziela> ziela pakai flash card ye? thanks ye, pasni rina nak buleh cari flash card plak..

ainazliena said... [Reply]

pndapat akak..anak2 lg cpt tngkap klu guna CD blajo yg ada lagu..lg mnarik phatian..

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak ain> owh iye ke? igt2 nak bli cd gak tp kat umah takde lagi cd playernye, huhuhu..nmpknye kene beli lah macam ni..

cheqna said... [Reply]

belum ada anak...huhuhuhuhu

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

cheqna> someday cheqna jugak akan ade anak nnti, hehehehe..

ena said... [Reply]

hahaha aku kalo ajar anak baca buku... aku yg bosan dulu wakaka... depa asik suh ulang baca.. mak malasssss nak oiii!!!

kekekeke

Naimatul Hafizah Nor Rodin said... [Reply]

echa rajin. moga besar nanti rajin baca buku, jadi anak yg pandai...rajin tolong mama...hehe. cute sgt dia dgn buku comel tu...

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

ena> hahaha, ko mamang..ko kasik depa bace buku apelah gamaknye tu?

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

kak fieza> insyaallah..ni tgh dok praktikan kenal buku..kalau majalah abes die koyakan..

nieda said... [Reply]

comelnya..rajin baca buku

az rina a.k.a jaijina said... [Reply]

nieda> rajin nye kejap je, pastu nak punggah barang plak, heheheh..