~Pengikut Jaijina~

Tuesday, June 30, 2009

Mengapakah?

mengapakah ini semua terjadi?..wahx3, pompuan ni nak jiwang lak dah die..hahahaha, bukan ape aku ni dah pening dok menggodek blog aku supaya orang lain leh komen kat aku punye entry..aku dah adjust kat setting pon tak jadik jugakkk..isshhkk, naik gewram dah aku dibuatnya..

balik2 minatang ni yang kuar..maklumlah aku ni kureengg skit hal2 berkaitan ngan IT nih, heheheh..jadi aku nak mintak tolong pada kengkawan yang tau leh tunjuk ajar ku sifu, ngehX3..




dekat orang lain punye blog leh lak kuar bende alah nih..kalau boleh blog aku pon nak ade minatang nih gak..





Monday, June 29, 2009

Check-up lagik

hari ni aku check up lagi..kali ni kene pegi klinik Prai..so aku & hubby pepagi lagi dah gerak sbb takut orang ramai..appointment aku ngan klinik kul 8am..

sesampai aje aku kat klinik dalam kul 8.05am kemain ramai lagi orang tgh dok tunggu..erm, berjanggutlah nih aku nak menunggu..naik mengantuk aku dibuatnya..ni yang buhsan kalau menunggu nih..penah dgr tak org cakap penantian suatu penyiksaan, tak kose aku..yang kesianya hubby akulah, setia menanti walaupon muke die cam buhsan ajew..hampir 2 jam gaklah aku manunggu turn aku utk dipanggil..

kali aku aku kene amik darah lagi..aduh, kasarnye nurse nih..main cucuk ajelah die nih..ntah nak buat ape lagilah ngan darah aku kali ni, tu ari kan dah amik..tapi kali ni seb baik HB aku naik, 10.7..

keadaan di dalam klinik, punyelah ramai org..

nilah no giliran aku..sangap menunggu taw..



Percobaan ku..

erm, ahad lepas hubby keje..macam biasalah, aku kat umah tinggal tercongok sorang2..sbb dah boring tahap otromen aku pon pk2 lah nak buat sesuatu yang kretif..pk punye pk aku teringin lak nak buat kuih peberet aku, iaitu onde onde buah melaka..buat menu di petang hari..

pas call hubby (isteri mithali kan, kenelah mintak izin dolu) aku pon kuarlah pegi kedai untuk mencari bahan2 nye..sampai je umah aku teruskan misi dan projek aku..sampai berpeloh2 aku menguli doh..memule tu takut gak kalau2 percubaan aku ni tak menjadi..tapi lastly, inilah hasilnya..bley tahan gak ler, ngehx3..




wah, mmg ade bakat terpendamlah aku ni..tak sangka plak kan, heheheh (puji diri sendiri nmpk)..

aku: sedap tak yang?

hubby: erm, isteri abg yang buat nestilah sedap..

aku: heheheh (kembang setaman)..pas ni lehlah ayang jual kat pasar ramadhan kan?

hubby: ekeleh, poyolah die ni..



Apakah?


apakah dan mengapakah? ape ek yang pakcik ni tgh buat? sengeh baik punyee nih..

ha tengok tu, finger lickung good baik punye nih..ermm, mari kite intai apakah yang sedang dilakukan oleh hubby aku nih..dok kat dapor sengsorang ni tah hapelah yang dia buat nih..tak leh jadi nih, mai kite terjah die..

owhh, tgk mengokak doyan ropenyer die, hehehehe..inilah aktiviti hubby & aku malam jumaat lepas makan..agak2 dah 2 bulan aku tak makan kat luar..lagipon aku mmg malas nak masak sebenonye, ngehx3..

time skang ni kan musim doyan..so melambak2 org jual doyan nih..murah lak tuh, selonggok 10hinggit jek..pegi sini doyan, pegi sini doyan..bak kate kiri kanan lah korang akan jmpe doyan..mane leh tahan beb, dah lame aku bernafsukan doyan nih, ngehX3..puas aku kecek hubby dan akhirnyaaa..


nyumx3, cedapnye..malam tu aku makan smbil menyanyi2 keriangan, lalalala "oh kome, doyan dah berbunga, lalalalal"..tapi aku tak makan bnyk sagt sbb takut pasan badan..sekadar nak melempiaskan nafsu makan doyan yang dah lame terpendam..


hehehehe, ni jelah yang tinggal..pas melantak doyan aku menyandar kekenyangan..tak hengat ape dah...

aku : erk, alhamdulillah..kenyang banget sih nih..
hubby : ishk, bau doyan lah mulut ayang nih..
aku : ishk abang ni, kan pas makan doyan mestilah bau doyan..tak kan bau srawberi lak..
hubby : iye tak iye jugak kan..

Friday, June 26, 2009

Take care of your children

PUTRAJAYA: A 19-month-old baby is among 11 new cases of influenza A (H1N1), Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said.

The toddler, the 84th case, was among those placed under home quarantine after being found to have had contact with the 72nd confirmed case in the country, an 11-year-old Indonesian boy who arrived at the Low Cost Carrier Terminal on board Flight AK702 on Monday at 1.55pm.

Liow said the child was warded at Seremban Hospital on Tuesday after developing a cough and test results the next day confirmed the presence of the flu virus.
“However, the child’s three other family members who were also quarantined have tested negative,” he told a press conference after handing out excellent service awards to 535 ministry staff yesterday.




cuaca oh cuaca


erm, mendung kah ini? no no no, ini bukan mendung yer sebenarnya ini lah jerebu..erm, minggu ni keadaan cuaca aku nengok macam mendung tapi tak ujan..kan skang ni keadaan cuaca tak menentu..

gambar ni di amek pada ahad lepas..oleh sebab kemalasan yang tahap cipan aku peramkan aje gambo ni dalam pc dulu..bile semangat dah mari baru kerajinan menghaplod ado, ngehx3..

gambar yang diatas pulak diamek sehari sebelum kejadian..cube peratikan, berbezakan kedua2 keadaan ini..erm, takat ni jelah aku membebel..tetibe malas mari daaa..


Wednesday, June 24, 2009

Biar Petik!!

video

giler ke hape dorang nih main campak2 anak..ishk, tak kose aku lah..gini ke care nak kasi anak kuat, ade ke..tah mazhab manelah dorang ni ikut yek, ngeri aku nengoknye..

pada korang lak, do not try this at home or anywhere else wokeh..silap cempak patah riuh anak ko tu nnti, ishkx5..


Tuesday, June 23, 2009

Information to share with others

i`ve recieved this email from my friend..very usefull info & we cannot just ignore..

Maybe ramai yg x tahu.. Moga ILMU ini dimanfaatkan bersama.....

Sapa-sapa yg lepas bersalin dan belum lagi mengangkat Mandi Wiladah ini maka segala solat & puasanya selama ini tidak akan diterima oleh ALLAH...Nahuzubilla h'minzaliq. ..Wallahua' lam

Oleh itu kita kenalah meminta ampun dari ALLAH S.W.T kerana tidak mengetahui akan perkara ini , kerana sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun Lagi Maha Mengetahui.

Perkara penting yang most women ignored...to tell you the truth..I've talked to several ladies...and kebanyakkannya semua tak tahu yang there exists mandi after bersalin nie...bukan mandi after darah nifas kering tapi mandi after bersalin..a separate hadas besar...reason being sekiranya ajal menjemput sebelum darah nifas kita kering, kita sudah berada di dalam keadaan bersuci....

Sewaktu dalam sembang-sembang kecil saya merasa agak terperanjat apabila ada diantara ibu-ibu yang mengatakan mereka tak tahu yang mereka wajib mandi hadas selepas melahirkan anak. Ini kerana ada yang confuse, mereka ingat mandi hadas hanya selepas darah nifas habis.
Ada lagi yang kata sebab masa berpantang tak boleh basah rambut, takut masuk angin

Saya terfikir balik, selama ini saya take for granted dan assume semua orang tahu. kadang-kadang timbul rasa bersalah kerana tidak ambil inisiatif untuk mengingatkan para bapa/ bakal bapa dan para ibu/bakal ibu. Jadi di sini saya nak ambil kesempatan supaya kita ingat mengingati dan kebetulan ramai juga para netters yang sedang menanti kelahiran cahaya mata.

Perkara Wajib mandi hadas besar;
Bagi lelaki 2 perkara:
1. keluar air mani
2. berjimak, waimah berjimak kerana berzina pun kena juga mandi. Tak keluar mani pun kena mandi juga.

Bagi perempuan:
1, Haid
2. Wiladah (melahirkan anak)
3. Nifas
4. Bermijimak, waimah berjimak kerana berzina pun kena juga mandi.

Rasanya setakat mandi selepas haid dan berjimak tu semua orang tahu. Yang selalu wanita confuse (apatah lagi lelaki) ialah berkaitan dengan kelahiran. Selepas melahirkan anak setiap wanita ISLAM kena mandi:
1. Mandi hadas kerana melahirkan (WILADAH. Yakni, sebaik sahaja kepala bayi keluar.
2. Mandi hadas habis nifas (darah yang keluar selepas bersalin) maka diwajibkan mandi hadas.

menurut ustazah, niat mandi boleh pakai satu sahaja, tak perlu spesifik. Cuma niatkan: "Sahaja aku mandi hadas besar ke atas tubuhku yang diwajibkan ke atas ku kerana Allah Taala"...

Jadi, bakal ibu dan bakal bapa, harap tak ambil remeh perkara ini..InsyaAllah Mungkin bagi sesetengah orang yang kata ini soal "remeh" (walaupun ini sebenarnya tak remeh) dapat dikongsi dan diamalakan bersama. Wallahua'lam.


Monday, June 22, 2009

Hari Ahad ku

erm, 2 days off mmg aku tak merayap kemane pon..maklumlah hubby tak cihat dan dia asyik terbaring jek..pas baring dia tido, puas tido die baring lak..so pepagi tu aku prepare brekfast, aku buatlah mee hon..tapi dia tak jamah langsung sbb tekak dia still sakit..sudahnya aku yang brekfast sorang2, sobx3..

dari aku meraung lagi tak pasal2 bek aku buat keje umah..so macam biasalah, ape lagi aktiviti suri rumah kalau tak mengemas umah kan..pas beres keje umah tetibe abg kepada hubby merangkap abang ipar aku roger, cakap yang dia on da way nak mai umah..fhew, sib baik umah dah clean & clear ko..

abang ipar aku datang ngan wife + anak die, Afiq..wife dia lak skang ni tgh sarat dengan 2nd baby and bakal bersalin bulan 7 nnti..aku lupe nak amik pic kalau tak bleh tgklah pewot kakak ipar aku yang beso macam belon tu, hehehe..adanya afiq hubby dah chear up skit aku nengok & lega rase hati ni..



nilah Afiq, anak buah ku..Afiq yang akan jadi abang..

pe yang aku suke, setiap kali kalau kakak ipar aku datang tak penah datang dengan tangan kosong..mesti ade bawak buah tangan & buah kaki, ngehx3..so semalam macam tau2 lak aku nak makan bende ni, dah lame aku teringin tau..kalau lalu depan kedai ni just pandang2 jeling2 jek..

yummy, nilah NASH donut..

rezeki ngko, jgan ditolak..sebiji donut hilang sudah sbb awal2 lagi kene rembat ngan afiq..


Khas Untuk Ayahku

seperti yang korang tahu last Sunday-21 Jun adalah hari bapa..so aku nak ucapkan selamat hari bapa untuk semua bapa2 diseluruh dunia..terutama sekali ucapan ni aku dedicated khas untuk ayah ku yang terchenta iaitu En.Haji Sulaiman bin Ahmad..

banyak pengorbanan yang telah ayah lakukan demi anak2..sampai bile2 pon kami adik beradik takan lupe jasa ayah pada kami..

ayah teristimewa dimata ku:

* walaupon ayah garang tapi dia sebenarnya penyanyang
* selalu mengutamakan anak2
* ambil berat terhadap keperluan anak2
* walaupon gile garang tapi sebenarnya ayah ni klakar orangye
* ayah tak kisah pasal wang hinggit janji anak2 dia dapat ape yang dihajati
* mendidik kami 6 beradik dengan didikan agama

itulah antara ciri2 yang aku rase rasa ayah ni sangat istimewa orangnya..kalau nak cite sume sampai kesudah tak abih ngehX3..oleh sbb aku tak dapat nak celebrate Hari Bapa ngan ayah ku, so hanye ucapan dari kejauhan yang dapat aku dedicate kat ayah ku..pagi2 ahad tu aku send MMS kat die..kiranya macam kad ucapan lah kan, hikhikhik..


"Selamat Hari Bapa Untuk Ayahku Iaitu En. Haji Sulaiman Bin Ahmad dan Tak Lupe Juge Untuk Ayah MertuaKu Iaitu En. Abdullah Bin Jusoh"


Hubby tak cihat

hukhukhuk, kecian lak nengok hubby sejak 2,3 menjak ni..dia tak brape cihat & sakit tekak..maybe disebabkan perubahan cuaca skang ni panas melampau..

last friday hubby pegi klinik..cek punye cek ropenye anak tekak die dah terkena ulser..patutlah susah sgt die nak telan makanan..so balik dari klinik tu siap beli air kelapa lagi..the next morning tekak huby terasa makin pedih..nak makan pon seksa aku nengoknye, kene telan sket2..aku jadi emo + cedey lak bile nengok hubby macam tu..muke aku ni nampak aje kental tapi hati aku ciwek sebenarnya, hukhukhuk..

mau aku tak emosi bile tgk hubby monyok aje mukenye..nak bercakap pon payah nak dengo sore die..kalau tak kat umah tu riuh sore dia ajek..lagi baut aku cedey tu hubby just baring aje..bile dah tengok die macam tu aku sapukan minyak angin..tetibe lak air mate aku kuar mencurah2 takmo nak benti..aku pon cepat2 masuk toilet sebelom hubby terperasan..ginilah aku, emosi tak pasal2 sobX5..


Friday, June 19, 2009

hubby cooked for dinner

haaa, jgan salah paham lak yer, ini bukan kes bini dera laki tau..aku tak taulah apekah yang telah merasuk hubby aku rajin tuk masak malam tadi..bukan malam tadi aje mlm2 sebelumnye pon dia masak tuk dinner, hehehehe..erm, de pape kew?

menu malam tadi ialah sup ayam..walaupon simple je nak buat sup ni but i really2 appreciate it, thanks dear..and rasenye pon marvellous, heheheh..pssttt, aku sampai menambah tau, ngehx3..mmglah aku akui, skill masak hubby aku lagi terror dari aku punye skill, hukhukhuik..




Thursday, June 18, 2009

tak berperasaan sungguh

Ni nak cite pasal orang lain yang takde perasaan..huh, mmg marah sungguh nih..mau tak marahnye..mesti korang tertanye2 kan pesal..gini alkisahnye..ini kisah terjadi pas aku abis lunch tadi..biasanya kitaorg kuar lunch kongsi & bergilir2 kete ngan opismate aku..harini turn dia bawak kete lak..time nak menuju ke kereta tu adelah satu kete ni tah dari mane sudah blocking kitaorg punye kete..ishkkkk, ni yang aku tak gemau ni..dahlah zohor blom lagik nnti lambat lak masuk opis balik..

Opismate aku ni pon terus membunyikan honsebagai isyarat untuk bagi owner kete tu paham2..hon ponye hon tetibe kete Honda sebelah kitaorg alarm dia bunyi lak..ishkk, sensitive tul lah ko Honda..
Dahlah panas terik nih, aku lak dah berpeloh satu badan lagiklah jadi hangin satu badan..ishkkk, memang menggeramang aju aku tadik, dah lambat dah aku ni..pastu kitaorg pegi balik kat kedai makan tadi wat announcement..tapi haram korang tau, takde soker pon yang nak ngaku kete die tu..

Ishkkk, dah tak tau nak wat camne ni..tetibe opismate aku yang 2 lagi tu tolak pelan2 kete tu kebelakang sket..seb baik handbrake kete tu tak ditarik dan 2 orang opismate laki yg panjang akal..pastu kitaorg terus blah..lantaklah kete tu ketengah jalan pon, peduli ape aku..padan muke kau..




pesanan tuk tuan punye kete tu, pakai lah akal sket wei & pikir org lain jugak..akai ada ke?


6th month pregnancy

today im 6th month pregnant..erm, dah 6 bulan kandungan aku..syukur alhamdulillah, dan mintak dijauhkan perkara2 yang tidak diingini..kejap je mase berlalu, rasanya baru jek lagi mengalami alahan, hukhukhuk..

bile kandungan dah masuk 6 bulan ni perasaan tu rase macam2..kadang2 rase gumbira, takut ade & tak sabar nak jumpe orang baru pon ade gak..maybe itulah perasaan seorang ibu yang bakal melahirkan..

bersyukur pada Allah sbb aku dah bleh rase baby movement..hari2 aku bleh rase pergerakanya dalam perot..sometime my stomach like wave, hehehe..and sometimes, aku soh hubby rase perot aku nih..saat2 indah ini takan aku lupekan and baby kicking all the time, hehehe..
tapi kan, dah 3 orang cakap perot aku masih tak nampak lagi, hukhukhuk..camne tu? ape2 pon aku tak lupe berdoa supaya anak ini sentiasa selamat dan sihat sejahtera hendaknye, amin..


aksi2 yang wajib kene ado, ngehX3..

nampak tak perot ku kengkawan? hehehe..

Wednesday, June 17, 2009

Story malam tadi

just nak story mory ngan korunk sket..hukhukhuk, malam tadi tengah baik punye nyenyak tido tetibe kaki aku terasa sakit yg amat..rope2nye kaki aku terkena serangan cramp..adusss, sakitnya..time tu tah pukul brape, aku pon tak sempat nak cek jam..

kejadian berlaku hampir 5 minit..tu pun dah cukup seksa buat aku menanggungnye..puas aku gerak hubby aku tapi die tetap bantai tido..adusss, terpaksalah aku urut sendiri..

sebelom ni aku penah kene waktu tengah syok tido malam..tapi ini pertama kalinya aku kene time pregnant..sakit kali ni lain macam lak..aku ingat nak off day lahkan, tapi sakit tu dah tak terasa sangat bile bangun pepagi..



gambar diatas tiada kene mengena ngan kejadian yang berlaku..aku saje je nak interprame wat tontonan umum, ngehx3..



Tuesday, June 16, 2009

On9 shopping..

jengx3..sbelom aku balik kampong aritu sempatlah aku on9 shopping sat..skang ni aku tgh mencari2 pakaian untuk baby..rambang mate ko nengok baju baby lawo2..kalau bleh sume yg ade dalam gambo tu aku nak rembat, ngehx3..

kali ni aku cari rompers lak & mmg cute banget..aku sukelah, heheheh..


bungkusan yang aku dok tunggu2 akhirnya sampai jua...






dalam satu bungkusan tu ade 5 rompers..yang sempat aku snap just 2 elai ajew..cute tak? rase macam nak jadi kecik smula, bleh kew? ngehX3..
hubby tak taw ni yang aku beli sampai 5elai, kalau kantoi ni mampos hubby aku bising..
ini aku order dari BabyAndKidsCollections..

Monday, June 15, 2009

Mintaklah dijauhkan kecuaian seperti ini

ALOR STAR: “Depa (mereka) ‘hayun’ anak saya macam kucing, macam mana tulang paha kiri dan kanan anak saya tak patah. Ini kerana depa pegang kaki dan kepala bukannya mengendong badan bayi saya,” dakwa Noor Amiza Baddaruldin yang kecewa dengan jururawat Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, yang didakwanya cuai.Noor Amiza, 28, mendakwa anak sulungnya, Putri Nur Damia Danisha Noor Hairy yang berusia 13 hari, sering menangis kerana kesakitan akibat kejadian itu.“Saya bersalin pada 2 Jun lalu pada jam 4.06 pagi di hospital berkenaan secara normal. Selepas selamat bersalin, jururawat datang sambil memegang bayi di kaki dan kepala sambil menghayun-hayunkannya seperti kucing.“Jururawat terbabit mahu menunjukkan jantina anak saya sambil berkata ‘hei anak awak kecil’ dan pada masa sama, dia menghayunkan anak saya,” dakwanya ketika ditemui dirumah bapanya di Titi Gajah di sini, semalam.

ini cite panas tuk hari ni, dipetik dari harian metro..ya allah ni yg buat aku naik seram nak bersalin..

aku yang gomok..

hukhukhuk, cam nak nangis aje bile tgk gambo aku yang makin kembang..wargh, aku kah ini? cam tak cayo lak, cayolah cakap den..makin berisi dan gomok aku skang nih, sobX5..

b4 pragnent berat ako 60kg dan last aku timbang 64.5kg (ya ampun berat tu siot)..bulan 7 ni nak check-up lagi, tah brape lak yg naik nti..

just nak share ngan korang gambo aku yang makin kembang setaman ni (uwaaa)..

pic ni aku rase macam aku dah ade 4 cahaye mate, sobX5..