~Pengikut Jaijina~

Tuesday, June 28, 2011

ahhhhh, semputtttttttttt

sile ikut gaya sepah ye (dah jadi macam fenomena lak kan)
tapi ini bukan cobaan punye semput, ini betul² punye semputttttttttt..

semalam tuan belog adelah membuat check up..
ade appt dengan doc untuk 8 bulan..
jenuh aku menunggu okehh..dari kul 8, kul 12 baru sudahnye..stresss aku!!

berkenaan dengan check up semalam..
aku ni mmglah ade semputttt..tapi last aku neb is seblom kahwen okeh..dah lame gile berlalu..
well, doc dah spot check balik semput aku ni sejak aku ngandung 3 bulan lagi..
siap dah kasi inhaler yang kaler biru tu..
tapi aku ni biasalah, kalau bab² ubat aku memang tutup rapat² mate ni..langsung aku tak gune..


kegunaan inhaler yang kaler biru itu adelah untuk legakan semput bile ko di serang lelah..
nampak tak kat kotak tu tulis "Reliever"..so time ko rase macam semput² aje napas ko, silelah sedut ye..
semalam dengan rasminye, aku baru aje sedut yang kaler biru punye..
time tu aku nak naik tangga opis, rase sesak yang amat bile nak napas..
bile sedut inhaler tu, baru lah lega sikit koooo..so skang ni, aku stanby aju inhaler yg biru tu dalam beg..

kegunaan inhaler yang kaler koko tu adelah untuk mencegah dari kau terkena lelah yang mmg semputttttt..
kat kotak pon dah tulis "Preventer" kan..jadi silelah pakai waktu pagi & waktu malam..
itupon, malam tadi aku lupe nak sedut (mmg dasar panakut ubat aku ni)

ni pon aku dah terkena flu serba sedikit..so stanby ajelah ye..
sila jangan jadi penakut ubat macam aku, kuang²..

12 yang comei lotte:

LYAfrina said... [Reply]

sama mcm asya... tp budak2 kaler oren... y tu kena pump hari.. y kaler biru sama la fungsi dia... jaga diri molek tu, mu tu ngandung..jgn wk keje berat2 sgt..

Zue AnnaLeeya said... [Reply]

meh sini besan nok maroh sket...
doh tau kite tuh ader masaaloh...
jgnla nakut ke ubat....
eeeee..... bkn sruh telan inhaler tuh pon... sedut jerk....

ehehehehe.... takut dok kene maroh???? hehehe....
jgn takut2 ke ubat doh pasnih deh....
utk kesihatan rina gok....

Fieza79 said... [Reply]

sedut tu ada rasa apa yg tk enak ke...dh takut sgt nk sedut...jgn rina, ko ada mslh jgn di buat main2...sian baby kt dlm tuh ok...huhuu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... [Reply]

owh..1st time tahu kegunaan benda2 ni..ade relief & prevent upenye ehehe

sy yg takde semput pon..ngandung mmg jd semput otomatik..huhuhu

zaidah said... [Reply]

ikut nasihat doktorlah rina....klu doktor suruh guna jangan nak skip2 tau....bahaya klu ade ape2....

Dilla Ady said... [Reply]

tgk tu...da tau sakit tak leh la pentakut ubat cik rina oittt...bahaya tau..kang semput naik tangga pastu ubat tak bawak, kan bahaya tu..

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@LYAfrina

aku ni kalau kat umah asek nak kemas barang menan dak echa jek..tak berat pon, tapi semputtt jugak aku di buatnye..

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@Zue AnnaLeeya

OMG! OMG! garangnye besan rina nih, ahahaha..larikkkk!!

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@Fieza79

adelah rase lain macam sket..tp dah lame² kene biasakan jugak..itulah, kesian baby kalau tak cukp napas kan, hukhuk..

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@rose --{@ ibuRafiq @}--

itulah, tima ngandung ni mmg senang nak kene semput..time anak 1st dulu tak kene..masuk anak 2 ni, mmg cepat semput..

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@zaidah

itulah zai, skang ni rina stanby aje inhaler tu dalam beg..doc dah cakap, nak pegi memane, kene bawak..

r|nA @ ja|j|na said... [Reply]

@Dilla Ady

iyelah cik dilla, pasni saya stanby aje ubat, hikhik..