~Pengikut Jaijina~

Monday, May 9, 2011

nak tanye ape pendapatan korang..

memandangkan anak nak masuk 2 dah kan, kalu buleh segala²nya nak kene jimat..
kami somi isteri ni gaji bukanye jota² pon..
dengan itu, aku ade memasang cite² untuk menggunakan CD untuk anak ke-2 nanti..



cer cite, cer citer, apakah pro & contranya if aku pakai CD ni?
sekian..
jawab jangan tak jawab tau..

18 yang comei lotte:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply]

pendapatan saya kureng !! heheh..
mmm, so far lom coba lg CD ni..
insyaAllah, 4 nx coming baby.. ;p

airis naufal said... [Reply]

dh try kat airis dulu.. tapi, asik bocor je la.. dah tu besar gedabak pulak.. terkengkang2 kaki bdk kecik tu

cheqna said... [Reply]

memandangkan cheqna masih single jadi bolehkan puan rina jelaskan apekah bendenya cd itu??/cd lagu cheqna tahu..sekian terima kasih.....lalalalalala

cikmOt said... [Reply]

rina, kalu tanya pendapat oranng sure ramai yang jawab AKU MALAS...dan kadang2 jawapan ni yg buatkan kita kurang bersemangat...ekseli atas kita, kalu rina rasa mampu nak buat keje membasuh seme tu, dah dapat jimatkan seme, rina teruskan...sebab cikmot tak nafikan pakai cd ni memang jimat banyak cuma kita kena lebihkan usaha...sebab cikmot ada kawan anak dia dah dua tahun dari lahir sampai skang anak dia pakai cd...koleksi cd yang dia ada tak yah cakaplah...banyak giler...sampai dia ada jual yang second hand tau...

so, seme ni terpulang pada rina..eksli yang nak kena sental kalu bb buang air besar jek, kendiann masuk jek lam mesin basuh..tak susah punng kan...

Hanis Azla said... [Reply]

anak2 dah besar.. tp masa dia org baby, benda ni rasanya takde lagi atau akak yg x tahu.. tp klu akak mmg prefer yg pakai buang aje.. walau dari segi wang tak berapa jimat.. tp dari segi masa tu jimat sikit sbb tak perlu nak basuh2..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... [Reply]

ermm..sy awal2 dulu rajin gile guna CD ni..then bila tau pregnant..malas giler nak guna..ade sembek je dalam lemari tak guna CD..nnti nak guna balik arh

ok aje if nak guna ni..jimat uwang mmg jimat giler2
tapi kene rajin la..eehehehehhehehehe tujela..KENE RAJIN BASUH..

Fieza79 said... [Reply]

tu la fieza pun tgh plan nak guna CD lps ni di smping lampin pakai buang..nak2 time malas membasuh tak pasal2 anak tk pakai lampin nnt hehee...

tp kedua2 nya ada kelebihan dan kekuranngan nya rina...bila dh mula guna nnti kita tahu la yg mana lg praktikal kan...

~aSHa~ said... [Reply]

pakai ni kena rajin je.....rajin duk kat bilik air menyental2...ehehehhee

fuadnis said... [Reply]

kelebihannya :
jimat duit..sbb takyah beli pampers selalu

kekurangannye :
kene rajin dr segi membasuh, menukar cd selalu sbb tak brape tahan terutamanya anak yg kuat kencing(sbb minum banyakkan..)

kene ade stok cd yg banyak..sbb bila anak kerap kencing..so kerap tukar..plak tu nak tggu kering kene tgk cuaca gak..klu cuaca lembab je..so paham2 jela..

takleh main basuh je..ade caranye..klu basuh tak kene cd boleh bau hancing..plak tu takleh guna softlan dll....

Rizziela said... [Reply]

Alhamdullilah...anak ziela pakai since umur 3 bulan lagi sampai sekarang memang pakai CD..

Kalau nak berjalan jauh/stay rumah orang baru bawa pakai Pampers..sebab segan nak basuh rumah orang kan?

Tapi memang jimat gilerlah kalau pakai CD ni..coz beli sekali ajer....tiap2 bulan x payah nak spend RM tuk pampers yg semakin hari semakin mahal tu

Anak ZIela dah 2 thn 2 bulan pun x suka pakai Pampers coz dia kata sakit..x selesa kot..kalau pakai CD x pernah berbunyi kot..coz CD kan lembut ajer kainnyer..

Nak basuh tak susah....saya just rendam dulu dengan sikit sabun..lepas tu masukkan dalam loundy beg ..masuk mesin....kalau hari tak keje ..sidai kat terik mentari..kalau hari kerja..sidai dlm rumah ajer...buka kipas sepanjang mlm....esok nya sure kering...so far memang x ada masalah & kami husband & wife suka pakaikan anak dengan CD...hubby pun rajin tolong sidai CD...

[ibuLUNAZAHRA] said... [Reply]

elle bru bjinak2 pakai CD. :)

nak join Kutu Ansuran Cloth Diaper?

mama_umar_maryam said... [Reply]

aku pki kan CD ni tuk maryam..tp aku contoh yg xbaper baguslah,,sebab maryam mcm xbape selesa plak..mayb brand yg aku gune tuh xbaper bagus ke..aku ade insert baru dan lebih,aku nk letgo..nak?

mamalieyna said... [Reply]

jimat mmg jimat, tp tu lah kan, kena rajinkan diri tuk sental menyental je..hehe..kalau nekad pasti boleh saje...^_^

Dilla Ady said... [Reply]

pada dilla lak, leh jek nk pakai cd nih..cume byk lak nk kena sediakan stok terutama bile kite nak anta anak gi pengasuh..takkan nk suh pengasuh nyental cd anak kite pulak kan...konpem la die tak nak..

gee ryder said... [Reply]

pokoknya kena rajin. itu ajer :)

sorry takleh nak share pape sbb takde pengalaman..

MamaYatie said... [Reply]

mmg jimat byk..tp kena gigih juga..kalo rasa tak brapa nak gigih pakai dua2 jenis..CD & diapers biasa..ikut kesesuaian masa...hehee

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... [Reply]

sy pakai CD utk anak..jimat..tp pakai waktu siang je sbb malam macam cepat bocor..

kekurangan penat kena basuh selalu..

wan nurul hezrina said... [Reply]

nurul ngah preggy num2.n ngah tunggu hari nak bersalin.masa 8bulan ada jualan cd kat opis.mcm nak try jenama qq baby.so beli dulu dalam 4helai..n pakaikan kat maira.mmg taklah rasa susuahpun.mmg banyk guna tenagalah mcm breast feeding jugak.tapi jimat jangan citerlah mmg banyak jimatnya.pamperskan tiap bulan kena spend.

tapi nurul tak fully cd.buat slow2 kejap2 pakai pampers.n kalau kuar pakai pampersjer.mmg cd semua jenama dr murah n mahal semua cepat bocor sb merah kuat kencing.tapi senang kalau dah biasa.

nurul guna cd sbb maira selalu cabut pampers dia.umur dah dekat 2 tahun mmg gataijer tangan dia cabut so mmg pembaziran disitu.so bila pakaikan cd yang ada button tak plak dia cabut..skang bula nak pakai pampes dia kata atal atal..tapi g nursery nurul still bg oampers.kat umahjer guna cd.tapi skang kalau kuarpun bawak cd jerk.=)

cuba beli cket dulu n try..n sendiri rasa apa pro n cont nya=)tepuk dada tanya selera=)skangnie nurul ada kat 20 cd baru=)