~Pengikut Jaijina~

Thursday, January 12, 2012

anak oh anak

sengat penat dan stress kebelakangan ni..
part paling mencabar ialah bile balik rumah..

contoh:-

maghrib nak time ni, abah siap² mandi nak gi surau..
time abah ke surau tulah 2,2 anakanda beta buat onar..
yg kakak tantrum tak tentu pasal, si adik pulak nanges² lapo..
alahaiiiiii, rase macam nak join jugak anak² nanges..

dalam keadaan mcm ni, balik keje, adelah penat okeh..
so nak melayan kedua² anakanda beta tu sangatlah tidak termampu..
ditambah pulak dengan keadaan rumah yg macam tongkang pecah..
bile badan penat, mulelah aku stress..
bile stress, mulelah aku transform jadi rimau lapo..
bile ade rimau lapo, maka adelah mangsa yg jadi korban..
maka si kakaklah yg kene tempiasnya..

biasanya, bile dia buat silap walau sikit pon, aku TERautometik raise the volume..
tapi itu bukan marah ye, cuma tinggi sore sikit je..try to control tp selalunye asek terbabas..
then bile anak² dah tido, tengok muke suci anak², mulelah insap menyelubungi diri..
mulelah nyesal sbb tantrum secara melulu..
padahal, she only 2tahun 4bulan..apelah sgt yg dia paham kalau aku bising² pon kat dia..
aku mmg jenis gini, kalau marah org, aku cepat menyesal..mulelah rasa bersalah tu kan..

then mulelah mata ni rasa pedih², then rasa panas, then gugurlah manik² jernih..
sambil rasa bersalah, sambil berfikir, adakah betul cara aku didik anak²?
masih boleh ke aku menjadi ibu yg terbaik buat anak²?.
maybe ini aku patut jadikan azam tahun 2012 kot kan..padahal nak masuk 1/2 bulan dan tahun 2012, aku baru nak ade azam, huahuahua..

cuma berharap, aku masih lagi berada di landasan yg betul..
aku tanak gune rotan, pukul² bagai dalam kekdah mendisiplinkan anak²..
just kene pandai nak tackle anak² & being to close as friend dengan anak²..
aku tanak anak² takut dengan aku, tapi aku nak diorang respect & boleh jadi kawan kite..

inilah wajah² kesayangan hamba..
anak² adalah harta yang tidak ternilai..





8 yang comei lotte:

TeacherAzimah said... [Reply]

Apa yg awak rasa dan lalui sgtttttttt sama dgn apa yg sy rasa dan lalui. Adakah hormone kita dr jenis yg sama? Hahaha

♥cikmOt♥ said... [Reply]

sama jelah ngan kita...kalu penat, tido tak cukup, mulalah stress sesangat...dan mangsanya surelah anak2...adehh...

cheqna said... [Reply]

normal la tu kak
kita kan manusia biasa...
dakpe...
improve diri kearah kebaikan dari sehari ke sehari neh =)

airis naufal said... [Reply]

VERY THE TACING LA RINA..sob..sob.. same la kite...

bonda dadif aka akish said... [Reply]

halalalalal.....

tu la yg selalu terjadik kat aku....
bila dh tranform ke rimau....dah dapat mangsanye...

pastu...nyesal....

meh kite kasik muhasabah diri kite sikit meh...

~aSHa~ said... [Reply]

sama la kita...uhuhuhuhu ni anak dah tiga..lagi stress berganda2...kalo pagi2 mcm2 hal...walau ada pengasuh di rumah..penat jugak, sbb byk keje umah kita buat sendiri jugak..pengasuh mcm jaga anak semata jerk ni...nak bagi pitih lebih pun rasa mcm tak ikhlas...ehehehe ye la..kita harap kan lain dia buat lain...susah tul...

adik dah bijak tu, kakak plak dah semakin cantik, anak dara sunti

mamalieyna said... [Reply]

huhu...boleh bayangkan..seksok time kak eina lak merasa, la ni tengah berpantang, sepenuh masa kt umah, bila dh start kerja esok, merasa la penat2 balik kerja, kena melayan kerenah anak plak..huhu~

apapun hrp kita dpt jadi ibu terbaeek...

~aSHa~ said... [Reply]

gini la kan ibu berkerjaya....


mmg hampir semua ibu akan meluahkan 'bolehke aku jadi ibu yang baik'